FRÅGOR OCH SVAR EFTER SYDVENSKANS GRANSKNING

Hej!
Den här veckan granskar Sydsvenskan Flammans verksamhet. Vi välkomnar granskning och vill alltid vara så transparenta som möjligt. Tyvärr innehåller Sydsvenskans artiklar en rad felaktigheter och missförstånd som vi också har påpekat för redaktionen. Det viktigaste för oss är att Sydsvenskan inte på något sätt ifrågasatt den nytta vi gör för Malmös barn och unga. Det är vi glada för – Flamman behövs i Malmö.

Stämmer det när Sydsvenskan säger att Flamman ”lever på bidrag”?
Vår verksamhet är helt bidragsfinansierad och den största delen kommer från kommun och stat. Det är inget vi skäms över. För de bidrag vi får driver vi fyra mötesplatser för barn och unga som är öppna sex dagar i veckan och som besöks av cirka 600 ungdomar varje kväll. Vi driver ett avhopparprogram där vi arbetar med 140 unga malmöbor i riskzonen för att dras in i kriminalitet. Vi arbetar med verksamhet mot våldsbejakande extremism där vi både förebygger att unga radikaliseras och arbetar samtidigt med några av Sveriges svåraste fall tillsammans med myndigheter. Samtidigt som vi utbildar bland annat socialtjänsten i Malmö. Barn och unga över hela staden får stöd på daglig basis med att möta många olika typer av sociala utmaningar genom våra projekt såsom spelberoende, missbruk, psykisk ohälsa, barnfattigdom, våld och mycket mer. Enligt utvärderingar sparar vi miljardbelopp med de insatser vi gör.

För 2024 har vi fått cirka 26 miljoner kronor i stöd från kommun, statliga organisationer och andra aktörer vi samarbetar med. Som jämförelse får Sydsvenskan under 2024 statligt mediestöd på 27,6 miljoner kronor. Sydsvenskan och vi får alltså ungefär lika mycket i bidrag.

Vad händer om bidragen från Malmö stad skulle stoppas?
Om bidragen från Malmö stad skulle stoppas helt kommer vi inom ett par veckor att behöva stänga våra fyra mötesplatser. Vi hoppas dock inte att detta är tanken från Malmö stads sida, utan att deras beslut innebär att de i nuläget inte prövar nya bidragsansökningar från oss. Rent konkret innebär det i så fall att vi i januari måste avsluta projektet ”Hoppa av” där vi arbetar med 140 unga i Malmö som är i riskzonen för att dras in i kriminalitet, samt en hel del andra som redan dragits in i kriminalitet där vi samverkar med kommun och andra för att ge stöd. På sikt kommer vi då också att behöva avveckla andra delar av vår verksamhet.

Hur känner Flamman inför att bli granskade av era finansiärer?
Vi välkomnar granskning men vi tycker att det är tråkigt att besluten har tagits utan någon kontakt med oss. Vi blir löpande granskade i våra projekt, både av våra finansiärer och av deras revisorer. Vi kan redovisa varenda krona i vartenda projekt. All vår ekonomi sköts av en auktoriserad redovisningskonsult och verksamheten granskas av en auktoriserad revisor från en av de största revisionsfirmorna.

Vad säger Flamman om att Helsingborgshem har hoppat av samarbetet?
Vi förstår det faktiskt inte. Avtalet löper ändå ut om två veckor och skulle sedan utvärderas. Helsingborgshem har inte förklarat sin ståndpunkt för oss. De tycks enbart ha baserat sitt beslut på vad de läst i media, inklusive de många felaktigheterna i rapporteringen. Tyvärr drabbar detta många unga i Helsingborg, men vi hoppas att kommunen snabbt hittar alternativ så att de unga inte hamnar i kläm. Vi hade gärna fortsatt och vi hade gjort stor nytta i Helsingborg.

Varför ställde Flamman in Malmöforum mot kriminalitet?
Vi flyttade forumet av två skäl. Dels gör den pågående granskningen att de viktiga sakfrågorna för mötet inte skulle hamna i fokus, dels har vi tagit emot så pass många och allvarliga hot efter Sydsvenskans artiklar att vi tillsammans med en säkerhetskonsult bedömde att vi inte i nuläget bör genomföra mötet. I stället genomför vi det till våren.

Är det rimligt att två av Flammans chefer tjänar miljonbelopp?
De har haft en lönemodell med en fast del och en rörlig del som är beroende av insats i olika projekt och vilka resultat som nås. De senaste åren har vår verksamhet vuxit med 1 000 % och då har den rörliga delen blivit för hög. Därför beslutade Flammans styrelse i mars 2024 att avskaffa den rörliga delen av lönerna. Cheferna har under hösten fått förhandla om sina löneavtal och deras nya löner gäller från den 1 januari 2025. De nya lönerna är i linje med andra organisationer av samma storlek och karaktär.

Kunde inte de här pengarna använts i Flammans verksamhet i stället för till höga löner?
Vi förstår att den frågan ställs. Först och främst vill vi säga att våra chefer är operativa och arbetar direkt i verksamheten med målgrupperna själva. Med det sagt så har modellen för lönerna ändrats och det borde ha gjorts tidigare. Men förändringen är alltså inte ett resultat av Sydsvenskans granskning utan var redan beslutad av styrelsen och protokollförd i mars 2024.

Stämmer det som Sydsvenskan skriver att Flamman ”lever på dödas pengar”?
Allmänna arvsfonden är en av våra största bidragsgivare. När någon som dör inte har nära släktingar går arvet till Allmänna arvsfonden som delar ut stöd till olika projekt som gör nytta i samhället. Just nu pågår över 800 projekt i Sverige med stöd av Allmänna arvsfonden. Av dessa bedrivs 4 av Flamman. De projekt som vi driver med stöd av Allmänna arvsfonden följs upp noga och granskas av både Allmänna arvsfonden och våra egna revisorer. Att påstå att vi och alla andra som stöttas av Allmänna arvsfonden lever på dödas pengar är okunnigt och faktiskt ganska oförskämt.

Stämmer det som Sydsvenskan skriver att hälften av bidragen går till cheferna?
Nej, det gör det inte. Det är citat som är tagna ur sin kontext. Om någon av våra medarbetare bjuds in som talare eller expert utanför vår verksamhet och får betalt för det vill Flamman att halva arvodet ska gå till verksamheten. Den andra halvan läggs på medarbetarens lön. Detta har Sydsvenskan missuppfattat och påstår i en av sina artiklar att hälften av bidragen som kommer in till Flamman går till cheferna. Det handlar alltså enbart om extrauppdrag utanför vår ordinarie verksamhet kopplat till föreläsningar och utbildningar där sakkunniga hos oss efterfrågas. Från och med den 1 januari 2025 har denna modell avskaffats, enligt styrelsebeslutet från mars 2024.

Är det sant att Flammans verksamhetsledare tjänar mer än ministrar?
Sydsvenskan har i en av sina artiklar räknat ut att vår verksamhetsledare Rafi Farouq tjänar mer än ministrar i regeringen och en generaldirektör. I en artikel påstås att Rafi enligt Skatteverket får 1,5-2 Mkr om året i lön från Flamman. Detta är en felräkning med upp till en miljon kronor om året beroende på vilka år som avses. Det stämmer heller inte med uppgifterna hos Skatteverket, vilket vi har förklarat för Sydsvenskan som dock inte har ändrat uppgifterna. Rafis lön från Flamman är inte i närheten av en ministers eller generaldirektörs lön. Hans grundlön har hittills varit 45 000 kronor i månaden. Efter OB, övertid, risktillägg och provision har den totala månadslönen varit ungefär det dubbla. Men från och med den 1 januari 2025 är hans lön från Flamman på nivå med verksamhetsledare i andra organisationer av samma typ och med liknande verksamhet.

Hur kan Rafi Farouq tjäna så mycket pengar?
Rafis inkomster kommer från tre olika håll. Han är verksamhetsledare på Flamman men driver också ett eget företag där han säljer utbildningar och andra konsulttjänster. Dessutom har han en anställning i Malmö stad där han arbetar med stöd och utbildning till personal inom skolförvaltningarna. Han har god måluppfyllelse i sitt arbete och styrelse och chefer är nöjda med hans prestation.

Hur kan Rafi Farouq hinna med att arbeta på tre olika ställen samtidigt?
Rafi har sin huvudsyssla som verksamhetsledare för Flamman och arbetar mål- och uppdragstyrt. Han arbetar som bisyssla hos Malmö stad på deltid.

Stämmer det att Rafi Farouq har hotat en journalist?
I ett telefonsamtal med vår verksamhetsledare Rafi Farouq upplevde Sydsvenskans journalist sig hotad. Rafi minns samtalet på ett helt annat sätt och menar att han varken har hotat någon eller haft intentionen att upplevas som hotfull. Därför har vi bett att få höra inspelningen.

Hur förhåller sig Flamman politiskt?
Flamman är en politiskt obunden organisation som har kontakt med samtliga partier i Malmös kommunfullmäktige och även med alla riksdagspartier.

Varför är Flamman är inte registrerat för moms eller F-skatt?
Det ska vi heller inte vara, och detta har även Skatteverket konstaterat. Flamman är en allmännyttig ideell organisation. Vi har inspirerats av näringslivet när det gäller hur vår verksamhet är organiserad och hur vi arbetar kopplat till effektivitet och måluppfyllelse bland annat. Men något företag är vi inte. Därför är det heller inte konstigt att vår verksamhet är skattebefriad.

Hur har omvärlden reagerat på artiklarna?
Det är många som är väldigt upprörda efter att ha läst artiklarna. Vi har fått stort stöd av de som känner oss och av många av de unga som möter oss i verksamheten. Men även de har undrat om de höga lönerna och vi har förklarat precis som vi gör här.

Tyvärr har vi också fått ta emot många hot. Det har varit många kränkande kommentarer om våra medarbetares ursprung. Personer har försökt tränga sig in på vårt kontor och vi har tagit emot mordhot som har polisanmälts. Vi förstår att Sydsvenskans granskning har rört upp mycket känslor och vi förstår varför. Men vi tror att en saklig dialog gynnar alla – då kan vi också förklara vad som inte stämmer i artiklarna. Vi är dock besvikna på att Sydsvenskan trots att vi påtalat flera felaktigheter inte har ändrat detta i sina artiklar.

Vad händer nu?
Vår verksamhet fortsätter, under förutsättning att de bidrag som redan är avtalade betalas ut i början av nästa år. Våra finansiärer har redan full insyn i sina respektive projekt och vi kommer att hjälpa dem med ytterligare material om det behövs. Den här veckan har varit väldigt omtumlande för oss som jobbar här. Nu hoppas vi åter kunna få fokusera på det viktiga arbetet för Malmös barn och unga.